Υλικό για διδασκαλία του θέματος της διαφορετικότητας
Η χώρα με τους παράξενους ανθρώπους Πορεία εργασίας και φύλλα για τους μαθητές για το παραμύθι του Νικόλα Ανδικόπουλου "Η χώρα με τους παράξενους ανθρώπους". Υλοποιήθηκε με μαθητές Δ΄ Δημοτικού.
Μικρά βίντεο που μπορούμε να επεξεργαστούμε με τους μαθητές μας για το θέμα της διαφορετικότητας
Πόσο εύκολο είναι να βρούμε μια θέση μέσα στην κοινωνία όταν είμαστε διαφορετικοί; Το συγκεκριμένο video ξεκίνησε με αφορμή τις διακρίσεις που γίνονται στην κοινωνία μας και χρησιμοποιεί την ιδέα του “χρώματος” αρκετά ευφυώς για να περάσει το μήνυμα του ξεκάθαρα. Όλοι πάντα θα θέλαμε να ανήκουμε κάπου, να είμαστε αποδεκτοί στα πλαίσια μιας ομάδας. Πόσο εφικτό είναι όμως αυτό όταν δεν είμαστε ομοιόμορφοι με τους άλλους; Πάντα θα χρειαστεί, η νομίζουμε ότι θα χρειαστεί να κάνουμε προσαρμογές στην συμπεριφορά και στα πιστεύω μας για να κρυφτούμε ακόμα και εμείς οι ίδιοι από τον πραγματικό εαυτό μας, δηλαδή να “βαφτούμε με άλλα χρώματα” από τον φόβο της απόρριψης. Το “The Bug” δείχνει την πορεία όλων μας στην προσπάθεια να βρούμε φίλους, να είμαστε αρεστοί από έναν κοινωνικό περίγυρο και πως συχνά η μοναδικότητα μας μπαίνει ως εμπόδιο σε αυτό. Ακόμα όμως μας βάζει και στην θέση αυτού του κοινωνικού περίγυρου για να αναρωτηθούμε και οι ίδιοι κατά πόσο αποδεχόμαστε την διαφορετικότητα του άλλου.
Φύλλο εργασίας για το θέμα "Είμαι διαφορετικός, είμαι μοναδικός"
Αναδομώντας τα στερεότυπα - Δραστηριότητες
1. Ο εκπαιδευτικός δίνει καρτέλες σε 6- 7 μαθητές στις οποίες αναγράφονται διάφοροι ρόλοι όπως παιδί βουλευτή, παιδί πρωθυπουργού, παιδί μετανάστη, παιδί δημόσιου υπάλληλου, παιδί άνεργου γονέα, παιδί επιχειρηματία κλπ ζητά από τα παιδιά να σταθούν με όποιο τρόπο θέλουν π.χ. σε σειρά, σκόρπια. Παρατηρούμε τον τρόπο με τον οποίο στάθηκαν οι μαθητές και ακολουθεί συζήτηση. Αν παραδείγματος χάρη τα παιδιά στάθηκαν σε σειρά αρχίζοντας από το παιδί πρωθυπουργού και τελειώνοντας στο παιδί μετανάστη ή άνεργου γονέα μπορουμε να θίξουμε θέματα που αφορούν τα στερεότυπα, τις ταξικές διακρίσεις κλπ.