Η σχολική χρονιά φτάνει στο τέλος της σιγά σιγά και εμείς ετοιμαζόμαστε για έναν απολογισμό. Πιο κάτω παρουσιάζονται φύλλα εργασίας που μπορούν να δοθούν στους μαθητές για να κάνουν τον δικό τους απολογισμό για τη σχολική χρονιά που κλείνει. Τα πιο κάτω φύλλα εργασίας μαζί με άλλες ιδέες μπορείτε να τα βρείτε ακολουθώντας τον σύνδεσμο.
0 Comments
Πιο πάνω παρουσιάζεται μια εύκολη κατασκευή που μπορεί να συνδυαστεί με το μάθημα των Ελληνικών για την Ημέρα της γης. Οι μαθητές φτιάχνουν το σώμα της γης κολλώντας το κεφάλι και διπλώνοντας το χαρτόνι με τέτοιο τρόπο ώστε να μοιάζει με σακάκι. Στο εσωτερικό μέρος κολλούν ένα κρυπτόλεξο που ετοιμάζουν με λέξεις σχετικές με το περιβάλλον. Μπορείτε να βρείτε την κατασκευή σε αυτή τη σελίδα.
Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, χρειάστηκε πολλές φορές να ανατρέξουμε στην πινακίδα με τις στρατηγικές επίλυσης προβλήματος. Αρχικά είχα ετοιμάσει καρτέλες τις οποίες τοποθέτησα στην πινακίδα ώστε να υπάρχουν συγκεντρωμένες οι στρατηγικές και να ανατρέχουν σε αυτές οι μαθητές κάθε φορά που είχαν να επιλύσουν προβλήματα. Το γεγονός ότι οι μαθητές τις έβλεπαν καταγεγραμμένες τους βοήθησε να τις θυμούνται και πιο εύκολα να εντοπίζουν την κατάλληλη. Στη συνέχεια αντιλήφθηκα ότι θα ήταν καλύτερα να τις είχαν και στο τετράδιό τους, γι αυτό ετοίμασα ένα μικρό έντυπο σε μαυρόασπρη μορφή το οποίο τοποθετήσαμε στο τετράδιο. Η συνάδελφος θεώρησε ότι θα ήταν χρήσιμο αν ο κάθε μαθητής είχε τις στρατηγικές σε keyring και έτσι ετοίμασε keyrings που δόθηκαν στους δικούς της μαθητές.
Στο πακέτο μπορείτε να βρείτε 10 συνολικά αφίσες με αναγραμμένες τις στρατηγικές (μία σε κάθε αφίσα), μία αφίσα μ' όλες τις στρατηγικές σε png εικόνα για να μπορείτε να την τυπώσετε σε όποιο μέγεθος θέλετε, το φύλλο εργασίας που τοποθετήθηκε στα τετράδια των μαθητών και τέλος την κάθε στρατηγική σε ξεχωριστό φύλλο εργασίας για να τις τυπώσετε σε πολύχρωμα χαρτονάκια και να ετοιμάσετε τα δικά σας keyrings. Μπορείτε να βρείτε το υλικό εδώ.
Μια από τις μεγαλύτερες δυσκολίες των παιδιών στο δημοτικό είναι να αντιληφθούν τη διαφορά ανάμεσα στην περίληψη και την αναδιήγηση. Η περίληψη είναι η αναφορά των απολύτως απαραίτητων πληροφοριών και είναι πολύ σύντομη σε αντίθεση με την αναδιήγηση όπου κάποιος αναφέρει με δικά του λόγια το περιεχόμενο της ιστορίας.
Ένα διάγραμμα που χρησιμοποίησα με τους μαθητές μου ώστε να μπορέσουν να αντιληφθούν ότι στην περίληψη πρέπει να αναφέρουμε τις βασικές πληροφορίες του κειμένου είναι το "Καπέλο της πλοκής" στο οποίο οι μαθητές καλούνται να συμπληρώσουν τα ακόλουθα στοιχεία της πλοκής: Κάποιος - Θέλει - Αλλά - Έτσι - Λύση. Θεωρώ αυτό το διάγραμμα πολύ βοηθητικό γιατί αναγκάζει τους μαθητές να περιοριστούν στην αναφορά των απαραίτητων πληροφοριών και όχι να αναδιηγηθούν την ιστορία. Το διάγραμμα μπορεί να δοθεί στους μαθητές για να συμπληρωθεί κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης ή μετά την ανάγνωση ενός κειμένου.
Τυπώστε τα δύο φύλλα και κολλήστε τη δεξιά μεριά και το κάτω μέρος μόνο. Ψαλιδίστε κάθε πλαίσιο ξεχωριστά έτσι ώστε να ανοίγει σαν μικρό "παραθυράκι". Με αυτό τον τρόπο ο μαθητής θα μπορέσει να συμπληρώσει το εσωτερικό μέρος. Μπορείτε να βρείτε εδώ το πιο πάνω υλικό.
Φέτος έχουμε χρησιμοποιήσει μεγάλα τετράδια τα οποία μπορώ να πω ότι μας έχουν βολέψει αρκετά. Πριν λίγες μέρες έδωσα στα παιδιά μια άσκηση για χρονική αντικατάσταση, κυρίως για εξάσκηση, αφού τα είδα να δυσκολεύονται. Όπως θα δείτε πιο κάτω, σε κάθε μαθητή δόθηκε ένα φύλλο εργασίας με "παραθυράκια". Στο πάνω μέρος αναγραφόταν ο χρόνος και κάτω από το κάθε παραθυράκι, πάνω στις γραμμές του τετραδίου τους, έγραφαν τα ρήματα που τους δόθηκαν στον αντίστοιχο χρόνο. Πιο κάτω μπορείτε να βρείτε το φύλλο εργασίας που χρησιμοποιήθηκε με τους χρόνους που διδάχθηκαν τα παιδιά μέχρι τώρα στην Δ΄ τάξη αλλά και ένα άλλο που περιλαμβάνει όλους τους χρόνους. Αν χρησιμοποιείτε τα συνηθισμένα τετράδια μπορείτε να δώσετε το φύλλο εργασίας σε δύο μέρη.
Μπορείτε να βρείτε τα πιο πάνω φύλλα εργασίας σε αυτή τη σελίδα.
Ένα εποπτικό που χρησιμοποίησα κατά τη διδασκαλία των δεκαδικών στην Ενότητα 9, Μαθηματικά Δ΄ δημοτικού είναι οι καρτέλες που ακολουθούν. Πλαστικοποίησα μια καρτέλα για κάθε μαθητή και δουλέψαμε αρκετά τη γραφή δεκαδικών αριθμών π.χ. 0,6 0,4 0,45 032 1 ,75 24,8 κλπ μέχρι να αντιληφθούν οι μαθητές το ακέραιο και το δεκαδικό μέρος και να μπορούν να αναγνωρίσουν αν αναφερόμαστε σε δέκατα ή εκατοστά. Χρησιμοποιήσαμε επίσης την καρτέλα για σύγκριση δέκατων και εκατοστών και κυρίως για να μπορέσουν να αντιληφθούν οι μαθητές π.χ. ότι τα 0,6 = 0,60. Οι μαθητές χρησιμοποιούσαν μαρκαδόρους για να γράφουν πάνω στις καρτέλες και έσβηναν με μικρούς σπόγγους ή βρεγμένα μαντιλάκια.
Την καρτέλα μπορείτε να την βρείτε και να την κατεβάσετε από αυτή τη σελίδα .
|
What' newΑπ' αυτή τη σελίδα θα μπορεί κάθε χρήστης, να εντοπίζει ευκολότερα τις τελευταίες αναρτήσεις. Archives
September 2024
Categories |