ΔΩΡΕΑΝ
Για τη συνάδελφο που το ζήτησε, έχω ετοιμάσει μια κάρτα με λεξιλόγιο χρήσιμο για την περιγραφή προσώπου. Ο πίνακας θα διευκολύνει τους μαθητές να εμπλουτίσουν το κείμενό τους με κατάλληλο λεξιλόγιο. Μπορείτε να το βρείτε εδώ.
0 Comments
Κατά τη διδασκαλία της αισθητοποίησης διψήφιων αριθμών οι μαθητές δουλεύουν στο πραξιακό επίπεδο με το υλικό Dienes που περιέχει μικρούς κύβους για μονάδες, ράβδους για δεκάδες, πλάκες για εκατοντάδες και μεγάλους κύβους για τις χιλιάδες. Οι μαθητές έχοντας το υλικό μπροστά τους σχηματίζουν διψήφιους, τριψήφιους και τετραψήφιους αριθμούς και αργότερα κάνουν προσθέσεις και αφαιρέσεις με το υλικό Dienes. Έχω ετοιμάσει δύο χαλάκια με τη μορφή ρομπότ. Το ένα είναι για διψήφιους αριθμούς και το άλλο για τριψήφιους. Μπορούν να τυπωθούν, να πλαστικοποιηθούν για μεγαλύτερη διάρκεια και να χρησιμοποιούνται ως χαλάκι πάνω στα οποία οι μαθητές θα τοποθετούν το υλικό dienes για να σχηματίσουν τους αριθμούς. Θα το βρείτε εδώ.
Στην Α΄ Δημοτικού είναι πολύ χρήσιμη η σκάλα των αριθμών μέχρι το 10 κατά τη διδασκαλία της πρόσθεσης και αφαίρεσης. Οι μαθητές χρησιμοποιούν την σκάλα ως νοητικό στήριγμα για να μπορέσουν να κατανοήσουν τη διαδικασία. Πιο κάτω έχω ετοιμάσει τους αριθμούς μέχρι το 10 σε ρομποτάκια που μπορούν να πλαστικοποιηθούν και να χρησιμοποιηθούν από τους μαθητές ως νοητικά στηρίγματα. Θα τα βρείτε σε αυτή τη σελίδα.
Έτοιμα τα σαλιγκαράκια μας για ένα διασκεδαστικό παιχνίδι προπαίδειας. Μπορούν να τυπωθούν και να πλαστικοποιηθούν έτσι ώστε με μαρκαδοράκι οι μαθητές να γράφουν τα γινόμενα. Τα σαλιγκαράκια είναι σε μορφή png (clipart) και εύκολα μπορούν να προστεθούν σε word document για να εμπλουτίσουν τα φύλλα εργασίας μας. Θα τα βρείτε σε φωτεινά χρώματα αλλά και σε μαυρόασπρο. Ρίξτε μια ματιά εδώ.
Στα μαθηματικά δίνεται μεγάλη έμφαση στην εξάσκηση των μαθητών σε νοερές πράξεις. Κατά τη διδασκαλία της υπερπήδησης και χάλασμα δεκάδας με αριθμούς μέχρι το 20 οι μαθητές θα πρέπει να μάθουν διάφορες μεθόδους που θα τους διευκολύνουν στις εκτέλεση νοερών πράξεων μέχρι το 20 και αργότερα στην πρόσθεση και αφαίρεση διψήφιων και τριψήφιων αριθμών. Οπότε είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δοθεί μεγάλη έμφαση και να αφιερωθεί χρόνος στη Β΄ τάξη ώστε όλοι οι μαθητές να είναι σε θέση να εφαρμόζουν αυτές τις μεθόδους ή τουλάχιστον να μπορούν να εφαρμόζουν μία από αυτές για να εκτελούν νοερές πράξεις. Μια μέθοδος είναι οι "Κλέφτες αριθμοί" όπως χαριτωμένα τους ονομάζουν οι δάσκαλοι και οι δασκάλες των μικρών τάξεων. Οι μαθητές αρχίζοντας από το πραξιακό επίπεδο θα προχωρήσουν στο εικονικό και στη συνέχεια στο συμβολικό επίπεδο για να μάθουν ότι το 9 κλέβει 1, το 8 κλέβει 2, το 7 κλέβει 3, το 6 κλέβει 4 και ούτω καθεξής. Είναι πολύ σημαντικό να μην παραλείπεται το πραξιακό επίπεδο κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας. Οι μαθητές πρέπει να πάρουν στα χέρια τους υλικό (κύβους) που θα τους βοηθήσει να αντιληφθούν τη διαδικασία κι όχι να τη μάθουν μηχανικά.
Πώς μπορούμε να διδάξουμε τους κλέφτες αριθμούς: Σε κάθε μαθητή δίνουμε μια καρτέλα με πλέγμα αποτελούμενο από 20 κουτάκια και 20 κύβους unifix (10 διαφορετικό χρώμα από τους άλλους 10). Διδάσκουμε τον κάθε κλέφτη αριθμό ξεχωριστά, αρχίζοντας με πρώτο προσθετέο το 9. Οι μαθητές τοποθετούν εννιά κύβους στην πρώτη σειρά και 3 στη δεύτερη. Λέμε στα παιδιά ότι το 9 θέλει να συμπληρωθεί για να γίνει 10 γι' αυτό θα κλέψει από τον άλλο αριθμό. Οι μαθητές παίρνουν έναν κύβο κάθε φορά από τον άλλο προσθετέο και βλέπουν ότι το 9 μετατρέπεται σε 10 και ο άλλος προσθετέος μετατρέπεται σε έναν λιγότερο. Η ίδια διαδικασία θα συνεχιστεί με όλους τους υπόλοιπους αριθμούς με τη χρήση τους πλέγματος και των κύβων έτσι ώστε οι μαθητές να αντιληφθούν τη διαδικασία και να την αυτοματοποιήσουν. Ταυτόχρονα παρουσιάζουμε τη διαδικασία στον πίνακα ως π.χ. 9 + 5 = 9 + 1 + 4 = Με τα ίδια υλικά οι μαθητές θα διδαχθούν και το χάλασμα δεκάδας. Π.χ. 13 - 8 = Στο πλέγμα τους θα τοποθετήσουν 13 κύβους. Αρχικά θα αφαιρέσουν τους 3 που βρίσκονται στη δεύτερη γραμμή και στη συνέχεια όσα υπολείπονται για να σχηματιστεί ο αριθμός 8 (ακόμα 5). Η μέθοδος πρέπει να δουλευτεί αρκετές φορές και θα είναι χρονοβόρα καθώς οι μαθητές θα σχηματίζουν τους αριθμούς με τους κύβους τους και θα εκτελούν τη διαδικασία αφαίρεσης με πραγματικά υλικά άλλα έτσι σιγά σιγά θα είναι σε θέση να κατανοήσουν και να αυτοματοποιήσουν τη διαδικασία. Για την εκτέλεση της πιο πάνω δραστηριότητας μπορεί να χρησιμοποιηθεί το πλέγμα που ακολουθεί ως χαλάκι για τους κύβους. Θα βρείτε τα χαλάκια σε αυτή τη σελίδα.
Μια δραστηριότητα που κάναμε φέτος με τους μαθητές για επανάληψη στη σειροθέτηση και πρόσθεση δεκάδων ήταν η ακόλουθη: Τοποθέτησα λωρίδες πράσινες στον πίνακα και ανακατεμένα λουλούδια στα οποία αναγράφονται οι δεκάδες και ζήτησα από τους μαθητές να τοποθετήσουν τα λουλούδια στους βλαστούς (πράσινες λωρίδες) αρχίζοντας από το μικρότερο (σειροθέτηση δεκάδων). Στη συνέχεια οι μαθητές διάλεγαν 2 φύλλα που το άθροισμά τους σχηματίζει τον αριθμό (δεκάδα) που αναγράφεται μέσα στο λουλούδι. Με αυτή τη δραστηριότητα κάναμε επανάληψη στις δεκάδες στην αρχή της Γ΄ Δημοτικού.Ταυτόχρονα σχηματίσαμε ένα ωραίο εποπτικό που θα κοσμεί την πινακίδα της τάξης μας. Μπορείτε να βρείτε τα λουλούδια και τα φύλλα με τους αριθμούς σε αυτή τη σελίδα.
Σχεδιαγράμματα για το μάθημα των Ελληνικών: Μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά την επεξεργασία κειμένων ή κατά την προετοιμασία για παραγωγή γραπτών κειμένων. Κάντε κλικ στις εικόνες για να μεταφερθείτε στο αντίστοιχο υλικό.
Μοιράζομαι σήμερα μια δραστηριότητα που έγινε από τη συνάδελφο Στέλλα Π. Δικό της και το υλικό που αναρτώ.
Αυτή τη δραστηριότητα μπορούμε να την κάνουμε όχι μόνο την πρώτη μέρα αλλά οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς με τους μαθητές μας. Οι μαθητές παίρνουν καρτέλες με λέξεις που αναφέρονται σε συναισθήματα. Χωρίζουν τις καρτέλες ανάλογα αν αναγράφουν θετικά ή αρνητικά συναισθήματα. Επιλέγουν ποια από αυτά τα συναισθήματα θα ήθελαν να νιώσουν κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς και αναφέρουν ποια γεγονότα, πράξεις, καταστάσεις θα μπορούσαν να τους προκαλέσουν αυτά τα συναισθήματα. Ο εκπαιδευτικός μοιράζει στους μαθητές ένα κομματάκι από την καρδούλα. Στο κομματάκι αυτό γράφουν τι συναισθήματα θέλουν να νιώσουν φέτος και με ποιους τρόπους μπορούν να προκαλέσουν αυτά τα συναισθήματα. Στη συνέχεια, ανά τέσσερα παιδιά θα σχηματίσουν την καρδούλα ανάλογα με το χρώμα που έχουν στα χέρια τους. Οι μαθητές ενώνουν τις καρδούλες και σχηματίζουν το λουλούδι των συναισθημάτων. Στη μέση γράφουμε το τμήμα. Ο εκπαιδευτικός θα πρέπει να προσπαθήσει να μεταφέρει στους μαθητές το συμβολισμό ότι όλοι μαζί συνθέτουν την τάξη (το λουλούδι). Ο βλαστός που συγκρατεί το λουλούδι είναι ο εκπαιδευτικός που θα στηρίξει τα παιδιά κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Ποτίζουμε το λουλούδι με τις καλές μας πράξεις και τη σωστή συμπεριφορά και λάμπει ο ήλιος της γνώσης. Έτσι στη σύνθεσή μας θα προσθέσουμε το ποτιστήρι με τις καλές μας πράξεις και τη σωστή συμπεριφορά και τον ήλιο της γνώσης.
Έτοιμος ο δικός μου κώδικας διόρθωσης κειμένων. Το μαυρόασπρο θα το τυπώσω σε Α5 για να το κολλήσουμε στην πρώτη σελίδα του τετραδίου μας ως πίνακα αναφοράς ενώ το έγχρωμο θα το τοποθετήσω στην πινακίδα της τάξης. Θα το βρείτε εδώ.
Η σελίδα με φύλλα εργασίας για μαθηματικά Β΄ Δημοτικού έχει εμπλουτιστεί με νέο υλικό. Θα το βρείτε εδώ.
|
What' newΑπ' αυτή τη σελίδα θα μπορεί κάθε χρήστης, να εντοπίζει ευκολότερα τις τελευταίες αναρτήσεις. Archives
September 2024
Categories |