Ένα εργαλείο για τη δημιουργία κουίζ είναι το Riddle's quiz maker
. Παρόλο που στην έναρξη της λειτουργίας του το πρόγραμμα αυτό ήταν δωρεάν, πρόσφατα ανακάλυψα ότι πλέον απαιτεί συνδρομή. Επιτρέπει όμως δωρεάν 14 μέρες χρήση. Ο χρήστης κάνει εγγραφή και αμέσως μετά δημιουργεί το κουίζ που επιθυμεί. Υπάρχει ένας ικανοποιητικός αριθμός κουίζ από τα οποία μπορεί να επιλέξει ανάλογα με τις ανάγκες του. Προσωπικά επέλεξα το Pop quiz για να ετοιμάσω μια μικρή άσκηση πολλαπλής επιλογής για τους μαθητές μου. Στο δημιουργό δίνεται η δυνατότητα μορφοποίησης του κουίζ όσο αφορά το χρώμα, τη γραμματοσειρά, τη γλώσσα. Υποστηρίζει ελληνικά. Υπάρχει η δυνατότητα o δημιουργός να πάρει το κώδικα για να εντάξει το κουίζ σε δική του σελίδα ή να πάρει το url (ηλεκτρονική διεύθυνση). Υπάρχει η δυνατότητα o δημιουργός του κουίζ να πάρει αναλυτικές πληροφορίες, όπως, πόσα άτομα έπαιξαν το κουίζ που ανάρτησε, πόσα άτομα το ολοκλήρωσαν ή όχι. Δεν χρειάζεται οι μαθητές να κάνουν εγγραφή για να παίξουν το κουίζ. Αυτό θεωρώ ότι συγκαταλέγεται στα αρνητικά του προγράμματος. Θα έπρεπε να δίνεται η δυνατότητα στο δημιουργό να καθορίζει ποιοι μπορούν να δουν το κουίζ και να λαμβάνει δεδομένα για τους μαθητές του που θα παίξουν το κουίζ. Στο μάθημα της Ιστορίας μελετήσαμε τα κυπριακά βασίλεια της γεωμετρικής περιόδου και ετοιμάσαμε πολλές εργασίες. Όσα παιδιά επιθυμούσαν εργάστηκαν στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και μετέτρεψαν τις ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής της ομάδας τους σε ηλεκτρονικό παιχνίδι με το λογισμικό riddle. Στα παιδιά δόθηκε ο πιο οδηγός για να τους καθοδηγήσεις στη εργασία τους με το λογισμικό riddle. Κάντε κλικ εδώ για να μπορέσετε να τον κατεβάσετε. Αυτά είναι τα παιχνίδια πολλαπλής επιλογής που ετοίμασαν οι μαθητές μου http://www.riddle.com/a/34534 http://www.riddle.com/a/34554 http://www.riddle.com/a/34622 http://www.riddle.com/a/34651
1 Comment
Ένα εύκολο εργαλείο για τη δημιουργία διαδραστικών ασκήσεων είναι το PurposeGames. Είναι δωρεάν και ο χρήστης μπορεί να ανεβάσει μια εικόνα πάνω στην οποία τοποθετεί hot spots δηλαδή σημεία στα οποία ο χρήστης κάνει κλικ και τα οποία αντιστοιχούν σε μια ερώτηση. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα δημιουργίας ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα μαθήματα αλλά κυρίως θα φανεί χρήσιμο ως εργαλείο αξιολόγησης για το μάθημα της επιστήμης και της γεωγραφίας.
Μπορούμε να ζητήσουμε από τους μαθητές να φτιάξουν τα δικά τους παιχνίδια με βάση την ύλη που έχουν διδαχτεί και να τα παρουσιάσουν στην ολομέλεια της τάξης. Δεν απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις από πλευράς του εκπαιδευτικού ή του μαθητή για τη δημιουργία των διαδραστικών ασκήσεων.
Μια ποικιλία παιχνιδιών έχει ετοιμάσει ο συνάδελφος Ηλίας Ηλιάδης (ilias iliadis). Μπορείτε να βρείτε τη σελίδα του πατώντας εδώ.
|
AuthorΠρώτο Κουδούνι Archives
July 2020
Κατηγορίες
All
|