Ως μέρος της δημιουργίας ενός θετικού κλίματος στην τάξη και ενός περιβάλλοντος όπου οι μαθητές θα νιώθουν ότι θέλουν να μάθουν, οι δάσκαλοι προβληματίζονται πώς να τακτοποιήσουν τα θρανία των μαθητών έτσι ώστε να το πετύχουν. Για όσους είναι εκτός εκπαίδευσης, ο προβληματισμός αυτός μπορεί να ακούγεται ασήμαντος αλλά οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν πολύ καλά ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική απόφαση καθώς η διαρρύθμιση των θρανίων στην τάξη καθορίζει σε μεγάλο βαθμό:
1) τον τρόπο που οι μαθητές αλληλεπιδρούν μεταξύ τους καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας 2) ποιοι μαθητές θα αλληλεπιδρούν συχνότερα μεταξύ τους 3) πόσο εύκολο θα είναι για τον εκπαιδευτικό να προσεγγίσει κάθε έναν από τους μαθητές 4) αλλά και το είδος της μάθησης που θέλει ο εκπαιδευτικός να πραγματοποιηθεί στην τάξη (κοινωνική ή ατομική μάθηση, μαθητοκεντρική ή δασκαλοκεντρική). Ως εκπαιδευτικοί όταν αποφασίζετε πώς θα τοποθετήσετε τα θρανία στην τάξη ίσως έχετε κάποιους στόχους στο μυαλό σας. Ίσως θέλετε να ενθαρρύνετε περισσότερη συνεργασία μεταξύ των μαθητών, ίσως ελπίζετε να πετύχετε καλύτερη διαχείριση της τάξης ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες να αποσπαται η προσοχή των μαθητών, ίσως θέλετε να επιτρέψετε σε όλους τους μαθητές να βλέπουν πιο εύκολα το μπροστινό μέρος της αίθουσας ή να κινούνται από σταθμό σε σταθμό κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Ακολουθούν μερικές ιδέες για τη διαρύθμιση των θρανίων στην τάξη: Πεταλλοειδής διάταξη: Αυτή η διάταξη είναι καταλληλότερη για συζητήσεις στην τάξη, συμμετοχή των μαθητών και εύκολη προβολή του μπροστινού μέρους της αίθουσας. Στον σχηματισμό πετάλου, τα θρανία είναι τοποθετημένα σε ημικύκλιο, έτσι ώστε όλοι οι μαθητές να αντικρίζουν ο ένας τον άλλον και ο δάσκαλος να μπορεί επίσης να κινείται εύκολα σε όλη την αίθουσα. Η ιδέα γύρω από αυτόν τον τύπο οργάνωσης της τάξης είναι να ενθαρρύνει τη συζήτηση μεταξύ των μαθητών και του δασκάλου. Μπορεί επίσης να είναι ιδιαίτερα βολική όταν ο δάσκαλος εμφανίζει περιεχόμενο σε Smartboard ή προβολέα στο μπροστινό μέρος της αίθουσας. Κάθε μαθητής μπορεί να βλέπει αυτό που συμβαίνει μπροστά και στο κέντρο της τάξη και δεν αναγκάζει τον εκπαιδευτικό να καταβάλει ιδαιίτερη προσπάθεια για να τραβήξει την προσοχή των μαθητών του. Η ίδια διάταξη μπορεί να γίνει με δύο κυκλικές σειρές θρανίων κυρίως όταν ο αριθμός των μαθητών είναι μεγάλος και δεν χωράνε όλοι σε μια πεταλλοειδή διάταξη.
Διάταξη σε ομάδες: Αυτή η διάταξη διευκολύνει τη συνεργασία σε μικρές ομάδες. Περιλαμβάνει την ομαδοποίηση τεσσάρων εώς πέντε μαθητών μαζί για να ενθαρρύνει τη συνεργασία. Με αυτή τη διάταξη οι μαθητές μπορούν να συζητούν συχνά κατά τη διάρκεια των μαθημάτων χωρίς να χρειάζεται να μετακινούνται ή να αλλάζουν κατεύθυνση. Τεχνικές όπως «γυρίστε και μιλήστε», «think- pair-share» ή «jigsaw classroom", "project based learning" μπορούν να εφαρμοστούν πιο εύκολα.
Διάταξη σε σταθμούς: Για μια διασκεδαστική αλλαγή όπου οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να εργαστούν αυτόνομα, να περάσουν από διάφορους σταθμούς στην τάξη για να υλοποιήσουν μια ποικιλία δραστηριοτήτων αυτή είναι η καταλληλότερη διάταξη. Υποστηρίζει μια πιο χαλαρή προσέγγιση στη διδασκαλία όπου οι μαθητές εργάζονται σε διαφορετικές δραστηριότητες ανάλογα με τον σταθμό. Αυτή η διάταξη μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα και σε περιπτώσεις που ο εκπαιδευτικός θέλει να ενσωματώσει τεχνολογία στο μάθημα. Με τους σταθμούς εργασίας, οι μαθητές μπορούν να εμπλακούν σε αρκετό πειραματισμό και εξερεύνηση σε διάφορες εργασίες καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Διάταξη σε κύκλο: Όχι πολύ συνηθισμένη διάταξη αλλά μπορεί να φανεί χρήσιμη για παρουσιάσεις πειραμάτων επιστήμης ή και παραστάσεις μαθητών στο μεσαίο χώρο. Ο δάσκαλος μπορεί επίσης να σταθεί στη μέση του κύκλου και να μετακινηθεί πολύ εύκολα από μαθητή σε μαθητή. Σε αυτή την διάταξη όλοι οι μαθητές μπορούν να βλέπουν ο ενας τον άλλο ενθαρρύοντας με αυτό τον τρόπο τις συζητήσεις μεταξύ τους.
Διάταξη σε σειρές: Πιο παραδοσιακός τρόπος διάταξης των θρανίων. Υποστηρίζει μια πιο δασκαλοκεντρική προσέγγιση στη διδασκαλία. Δίνει έμφαση στην ατομική εργασία των μαθητών και διευκολύνει τους μαθητές να έχουν καλύτερη θέα του μπροστινού μέρους της τάξης όπου βρίσκεται ο εκπαιδευτικός και ο πίνακας.
Διάταξη διάδρομος: Αυτή η διάταξη περιλαμβάνει δύο σειρές με θρανία απέναντι η μια από την άλλη. Με αυτή τη διάταξη οι μαθητές χωρίζονται σε δύο ομάδες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε δραστηριότητες συζήτησης, debate ή για παρουσιάσεις από τους μαθητές. Με αυτή τη διάταξη ο εκπαιδευτικός μπορεί να προσεγγίσει εύκολα όλους τους μαθητές για να προσφέρει εξατομικευμένη βοήθεια.
0 Comments
Leave a Reply. |
ΣυγγραφέαςΠρώτο Κουδούνι Αρχείο
July 2024
Κατηγορίες |