Δραστηριότητες με βάση την τεχνική "Διαμάντι με 9 σημεία" είναι ένας πολύ καλός τρόπος ώστε οι μαθητές να ιεραρχήσουν διάφορες ιδιότητες, αξίες και τομείς της ζωής. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να προβληματιστούν για τη σημασία που δίνουν σε διάφορες ιδιότητες, αξίες και τομείς της ζωής.
Δίνονται στους μαθητές εννέα διαφορετικές δηλώσεις και ζητείται να τις τοποθετήσουν με σειρά σπουδαιότητας. Η πιο σημαντική δήλωση τοποθετείται στην κορυφή, το λιγότερο σημαντικό στο κάτω μέρος. Οι άλλες δηλώσεις πλησιάζουν την κορυφή ή το κάτω μέρος, ανάλογα με την άποψη του παιδιού για αυτά. Ο τρόπος που τοποθετούνται οι εννιά δηλώσεις σχηματίζουν έναν διαμάντι. Εξηγούμε στους μαθητές ότι δεν πρέπει να κολλήσουν τις απαντήσεις τους αμέσως, αλλά θα πρέπει να δώσουν στον εαυτό τους χρόνο για να σκεφτούν προσεκτικά καθώς μπορεί να αλλάξουν γνώμη και να κάνουν διαφορετική τοποθέτηση. Ενθαρρύνουμε τους μαθητες να αντιληφθούν ότι δεν υπάρχει σωστή ή λάθος απάντηση και ότι οι απαντήσεις των ανθρώπων μπορεί να είναι πολύ διαφορετικές ανάλογα με το πώς αξιολογούν κάποιες αξίες, ιδιότητες ή τομείς στη ζωή τους. Μπορούμε να ζητήσουμε από τους μαθητές να μοιραστούν τις ιδέες τους με την υπόλοιπη τάξη και να δικαιολογήσουν γιατί επέλεξαν να τοποθετήσουν τις δηλώσεις με αυτό τον τρόπο.Ενθαρρύνουμε τους μαθητές να χρησιμοποιήσουν φράσεις όπως:
Η τεχνική αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί σε διάφορα μαθήματα όπως στο μάθημα της ιστορίας με το να γράψουν π.χ. τις αιτίες ενός πολέμου με βάση τη σπουδαίοτητά τους ή τα αποτελέσματα ενός πολέμου αρχίζοντας με τα πιο οδυνηρά. Μπορεί να αξιοποιηθεί στο μάθημα της περιβαλλοντικής αγωγής με το να γράψουν τις συνέπειες μιας ανθρώπινης δραστηριότητας στο περιβάλλον αρχίζοντας με αυτή που έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο. Μπορεί να αξιοποιηθεί στο μάθημα της Αγωγής Ζωής π.χ. με το να αξιολογήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα αρχίζοντας από το πιο βασικό, ή να αξιολογήσουν τους κανόνες της τάξης. Μπορεί να αξιοποιηθεί για αυτοαξιολόγηση αν οι μαθητές χρησιμοποιήσουν το πλέγμα για να γράψουν τα πιο σημαντικά/καλύτερα στοιχεία της εργασίας τους και τελειώσουν με τα πιο αδύνατα/χρήζουν βελτίωσης στοιχεία της εργασίας τους. Για μικρότερους μαθητές, αντί για δηλώσεις, μπορούν να δοθούν εικόνες τις οποίες θα σειροθετήσουν. Γενικά είναι μια χρήσιμη δραστηριότητα που μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές να αρχίσουν να ΄σκέφτονται κριτικά και να αξιολογούν τη βαρύτητα που μπορεί να έχουν κάποιες ενέργειες. Ακολουθούν παραδείγματα και templates που μπορείτε να αξιοποιήσετε.
0 Comments
|
ΣυγγραφέαςΠρώτο Κουδούνι Αρχείο
March 2023
Κατηγορίες |