Μια βασική δεξιότητα κατανόησης των κειμένων είναι να μπορεί ο αναγνώστης να χρησιμοποιεί τις πληροφορίες που διαβάζει ώστε να οδηγείται σε συμπεράσματα. Σε κάποια παιδιά η δεξιότητα αυτή μπορεί να έχει κατακτηθεί χωρίς ιδιαίτερο κόπο όμως στα περισσότερα παιδιά πρέπει να γίνει συστηματική διδασκαλία για την κατάκτησή της.
Οι αναγνώστες πρέπει να είναι σε θέση να συγκεντρώνουν πληροφορίες μέσα από το κείμενο, να κάνουν συνδέσεις και υποθέσεις για τις σκέψεις, τα συναισθήματα του ήρωα και τις πιθανές μελλοντικές του αντιδράσεις. Πρέπει να είναι σε θέση να "διαβάζουν πέρα από τις γραμμές". Πώς θα μπορούσαμε να το πετύχουμε αυτό; Ένας τρόπος είναι να δουλέψουμε αρχικά με εικόνες, κόμικς ή ακόμη και κινούμενα σχέδια και στη συνέχεια να προχωρήσουμε με γραπτά κείμενα. Σε αυτή την ανάρτηση θα επικεντρωθώ σε μικρού μήκους κινούμενα σχέδια χωρίς διαλόγους και θα προσπαθήσω να κάνω κάποιες εισηγήσεις για την αξιοποίησή τους στη γλωσσική διδασκαλία. Στο διαδίκτυο υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από εξαιρετικά μικρού μήκους κινούμενα σχέδια. Κάποια παραδείγματα είναι τα ακόλουθα: Oktapodi - ένα σύντομο φιλμ με αρκετό χιούμορ
Θα ενθαρρύνει τα παιδιά (και τους ενήλικες) να ακολουθούν τα όνειρα και τις ιδέες τους, να πιστεύουν σε αυτά και να επιμείνουν.Ενδεικτικές ερωτήσεις:
Τι δουλειά πιστεύεται κάνει ο άντρας στο βίντεο; Από πού το καταλαβαίνετε; Που διαδραματίζεται η ιστορία; Ποια στοιχεία από το βίντεο σας οδήγησαν σε αυτό το συμπέρασμα; Πώς το πορτοκαλί/ροζ χταπόδι/ άνθρωπος νιώθει; Τι σας κάνει να το πιστεύετε αυτό; Τι νομίζετε ότι συνέβηκε μετά το τέλος του έργου; Κάποια άλλα βίντεο είναι τα ακόλουθα:
Με τη χρήση τέτοιων animation μπορούμε να δουλέψουμε κι άλλους τομείς της γλωσσικής διδασκαλίας όπως την εξαγωγή του βασικού νοήματος, κατανόηση της πλοκής αλλά και περίληψη. Κάποιες άλλες δραστηριότητες είναι οι ακόλουθες: 1. Πρόβλεψη – Οι μαθητές παρακολουθούν μέρος της ταινία και ο εκπαιδευτικός το σταματά σε κάποια σημεία για να προβλέψουν την συνέχεια οι μαθητές. 2. Λεξιλόγιο – Ανάλογα με το θέμα της ταινίας μπορούμε να ζητήσουμε από τους μαθητές να καταγράψουν λέξεις που θεωρούν ότι είναι σχετικές με αυτό που είδαν και στη συνέχεια με τη χρήση αυτών των λέξεων να αφηγηθούν την πλοκή του βίντεο. 3. Διάλογος — Επειδή πρόκειται για μικρούς μήκους ταινίας χωρίς διαλόγους μπορούμε να ζητήσουμε από τους μαθητές μας να ετοιμάσουν εκείνοι τους διαλόγους, προφορικά ή γραπτά. Μπορούμε να το δραματοποιήσουμε με τους μαθητές ή να δώσουμε εικόνες από την ταινία και οι μαθητές να προσθέσουν συννεφάκια λέξεων μέσα στα οποία θα γράψουν τους διαλόγους. 4. Αλλαγή – Μπορούμε να ζητήσουμε από τους μαθητές να κάνουν αλλαγές είτε που να αφορούν το τέλος είτε την πλοκή. Οι μαθητές μοιράζονται τις ιδέες τους με τους συμμαθητές τους και μπορούν να δικαιολογήσουν την αλλαγή που αποφάσισαν. Περισσότερα βίντεο και εισηγήσεις για τον τρόπο που μπορεί να αξιοποιηθεί το καθένα μπορείτε να βρείτε στην εξαιρετική σελίδα The literacy shed. Αυτή η ιστοσελίδα έχει δημιουργηθεί από έναν εκπαιδευτικό ο οποίος συγκέντρωσε πολλά σύντομα animations και κατέγραφε εισηγήσεις για την αξιοποίησή τους. Αρχικά η σελίδα ήταν δωρεάν αλλά πρόσφατα - και μετά την τεράστια απήχηση που είχε - τα σχέδια εργασία παραχωρούνται μόνο σε χρήστες που πληρώνουν συνδρομή. Μπορείτε να βρείτε κάποια δωρεάν σχέδια εργασίας όπως επίσης και όλα τα βίντεο καταχωρημένα σε κατηγορίες.
Μια δεύτερη σελίδα με βίντεο και εισηγήσεις για την εκπαιδευτική αξιοποίησή τους που μπορεί να σας φανεί χρήσιμη είναι η WatchKnowLearn.org.
Ακολουθήστε με στο Pinterest για περισσότερα short animations στη διεύθυνση https://www.pinterest.com/PrwtoKoudouni/short-animations/
0 Comments
|
ΣυγγραφέαςΠρώτο Κουδούνι Αρχείο
July 2024
Κατηγορίες |