Η ορθογραφία των ελληνικών λέξεων είναι ένα θέμα που ταλαιπωρεί πολλούς μαθητές ... αλλά και γονείς! Πολλοί μαθητές θεωρούν αγγαρεία την επαναλαμβανόμενη γραφή λέξεων για εκμάθηση της ορθογραφίας τους.
Πιο κάτω προτείνονται κάποιοι τρόποι με τους οποίους μπορεί ορθογραφία να γίνει πιο ευχάριστη και αποδοτική για τους μαθητές. Ακολουθούν τρεις παραλλαγές γνωστών παιχνιδιών που μπορούν να αξιοποιηθούν κατα την εκμάθηση της ορθογραφίας ώστε να προσελκύσει το ενδιαφέρον των μαθητών. Και τα τρία παιχνίδια παίζονται σε ζευγάρια. Παιχνίδι τρίλιζα
Αντί για Χ ή Ο, κάθε παίκτης διαλέγει μια λέξη. Οι δραστηριότητες στην τρίλιζα πρέπει να είναι διαφορετικές. Οι μαθητές με τη σειρά γράφουν τη λέξη στο πλαίσιο που διάλεξαν. Όποιος καταφέρει να γράψει τη λέξη του σε 3 συνεχόμενα κουτάκια (οριζόντια, κάθετα ή διαγώνια) κερδίζει. Οι μαθητές σβήνουν το πινακάκι και παίζουν από την αρχή με διαφορετικό σετ λέξεων.
Τι χρειάζεται: Τυπώστε και πλαστικοποιήστε το πιο κάτω αρχείο και χρησιμοποιήστε το ως πινακάκι. Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί πινακάκι από το εμπόριο πάνω στο οποίο θα σχηματιστεί το πλέγμα, μαρκαδοράκι, σπόγγος ή σφουγγαράκι για το σβήσιμο. Κρυπτόλεξο
Κάθε παίκτης χρησιμοποιεί το πλέγμα του για να γράψει 5 λέξεις με κεφαλαία γράμματα. Μπορεί να τις γράψει οριζόντια, κάθετα ή διαγώνια. Όταν ολοκληρώσουν και οι δύο παίκτες τότε ανταλλάζουν έγγραφα και κάθε παίκτης βρίσκει τις κρυμμένες λέξεις και τις γράφει με μικρά γράμματα.
Τι χρειάζεται:
Κρεμάλα
Ένας παίκτης διαλέγει μια λέξη, μετράει τα γράμματα της λέξης και σχηματίζει μια γραμμούλα για κάθε γράμμα. Ο δεύτερος παίκτης μαντεύει τα γράμματα που αποτελούν τη λέξη. Αν το γράμμα υπάρχει στη λέξη τότε γράφεται στην αντίστοιχη θέση αν όμως κάνει λάθος σχηματίζεται ένα κομμάτι από το ανθρωπάκι. Σκοπός είναι να μαντέψει τη λέξη πριν ολοκληρωθεί το ανθρωπάκι.
Τι χρειάζεται:
Για εξάσκηση των μαθητών στην ορθογραφία μπορούν να αξιοποιηθούν και τα ακόλουθα αρχεία που αναρτήθηκαν στην πλατφόρμα tpt εδώ.
0 Comments
Το “βουνό” της λογοτεχνικής αφήγησης αποτελεί ένα διάγραμμα με το οποίο αποδίδεται σχηματικά η πλοκή μιας λογοτεχνικής αφήγησης παρουσιάζοντάς την σε πέντε διακριτές ενότητες ή πράξεις ως ακολούθως:
Εισαγωγή Στην ενότητα της εισαγωγής παρουσιάζονται στον αναγνώστη/θεατή/ακροατή οι βασικές πληροφορίες που απαιτούνται για την εισαγωγή/τοποθέτηση στην ιστορία. Ο αναγνώστης/θεατής/ακροατής γνωρίζει τον χώρο και τους χαρακτήρες. Ανερχόμενη δράση Κατά τη διάρκεια αυτής της ενότητας θα παρουσιαστεί το γεγονός της ιστορίας που χωρίς αυτό δεν θα υπήρχε ιστορία. Αυτή η «σύγκρουση» (conflict) θέτει τα θεμέλια για την υπόλοιπη ιστορία και μπορεί να δημιουργείται από την εισαγωγή διαφόρων εμποδίων που απογοητεύουν/εμποδίζουν τους κύριους χαρακτήρες να επιτύχουν τον στόχο τους. Κορύφωση ή Σημείο Καμπής Η τρίτη ενότητα είναι αυτή της κορύφωσης στο πρόβλημα του πρωταγωνιστή ή σημείο καμπής, που σηματοδοτεί μια αλλαγή συνήθως προς το καλύτερο στην κατάσταση του πρωταγωνιστή. Τα πράγματα θα έχουν πάει άσχημα για τον πρωταγωνιστή μέχρι αυτό το σημείο όμως εφεξής θα αρχίζουν να βελτιώνονται ή να επιλύνονται. Εξομάλυνση Κατά τη διάρκεια της εξομάλυνσης, η σύγκρουση μεταξύ του πρωταγωνιστή και του ανταγωνιστή ή οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο πρωταγωνιστής αρχίζουν να επιλύνονται. Ο πρωταγωνιστής μπορεί να κερδίζει ή να χάνει ενάντια στον ανταγωνιστή. Η εξομαλύνση μπορεί να περιέχει μια στιγμή τελικής αγωνίας κατά τη διάρκεια της οποίας η τελική έκβαση της σύγκρουσης είναι αμφίβολη. Κατάληξη Επανέρχεται η τάξη. Το διάγραμμα με το "βουνό" της αφήγησης είναι ένα πολύ χρήσιμο εποπτικό για την παρουσίαση της πλοκής της αφήγηση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για να κατανοήσουν οι μαθητές μια αφήγηση που έχουν διαβάσει ή και για να οργανώσουν τη δική τους αφήγηση. Στη σελίδα μας μπορείτε να βρείτε το βουνό της αφήγησης ακολουθώντας τους πιο κάτω συνδέσμους. |
ΣυγγραφέαςΠρώτο Κουδούνι Αρχείο
July 2024
Κατηγορίες |