Μια δραστηριότητα που μπορούμε να κάνουμε τις πρώτες μέρες της σχολικής χρονιάς είναι να ετοιμάσουμε το δέντρο των "θέλω" και "δεν θέλω". Δίνουμε στους μαθητές από δύο μήλα. Ένα μήλο ολόκληρο και ένα φαγωμένο. Στο ολόκληρο μήλο οι μαθητές θα γράψουν τι θέλουν για τη φετινή χρονιά ενώ στο φαγωμένο τι "δεν θέλουν" (π.χ. Δεν θέλω να με βρίζουν). Αυτά θα τοποθετηθούν σε ένα δέντρο και θα πούμε στα παιδιά ότι αυτά που όλοι θέλουμε θα τα κρατήσουμε στο δέντρο των ευχών ενώ τα φαγωμένα μήλα θα τα πετάξουμε σε ένα καλάθι. Η δραστηριότητα αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αφόρμηση και να ακολουθήσει συζήτηση για το πώς μπορούμε να πραγματοποιήσουμε τα θέλω μας. Μέσα από τη συζήτηση θα βγάλουμε τους κανόνες που θέλουμε να διέπουν τη σχολική μας ζωή, τις αξίες που θα ακολουθούμε αλλά και το όραμα του σχολείου μας. Αυτή η δραστηριότητα μπορεί να γίνει και στο μάθημα της Αγωγής Ζωής.
Εμείς ετοιμάσαμε το δικό μας δέντρο των "Θέλω" το οποίο από τώρα και στο εξής θα στολίζει την τάξη μας και θα αποτελεί σημείο αναφοράς κάθε φορά που θέλουμε να υπενθυμίσουμε γιατί πρέπει να ακολουθούμε τους κανόνες που θέσαμε στην τάξη μας.
Μπορείτε να κατεβάσετε τα μήλα για εκτύπωση από εδώ.
0 Comments
Πιθανόν αρκετοί από εσάς θα εφαρμόζετε την παραδοσιακή τακτική για την ορθογραφία, όπου οι μαθητές μαθαίνουν κάποιες λέξεις ή προτάσεις στο σπίτι και στη συνέχεια στην τάξη γίνεται η αξιολόγησή της. Πέρα από τις διάφορες ορθογραφικές ασκήσεις που υπάρχουν στα βιβλία ελληνικών, εγώ αξιοποιώ και τον πιο πάνω παραδοσιακό τρόπο εκμάθησης της ορθογραφίας. Προσπαθώ όμως η αξιολόγηση όμως να μην είναι απλά υπαγόρευση της ορθογραφίας αλλά να γίνεται με πιο ενδιαφέρουσες ασκήσεις όπως π.χ.
Τι γίνεται όμως με τις λέξεις που ο μαθητής έγραψε λάθος; Πρέπει να διορθώνονται από τον εκπαιδευτικό ή από το μαθητή; Πρέπει ο μαθητής να τις γράφει ξανά για να τις "μάθει καλύτερα" ή όχι. Μέχρι τώρα ζητούσα από τους μαθητές να διορθώσουν τις λεξούλες που έγραψαν λάθος, αντιγράφοντας τις σωστά. Πρόσφατα μια εξαιρετική συνάδελφος μου εισηγήθηκε ένα πιο ελκυστικό τρόπο για να διορθώνουν οι μαθητές τις λέξεις που έχουν κάνει λάθος. Την "τρίλιζα της ορθογραφίας". Πώς λειτουργεί; Ένα αντίγραφο της τρίλιζας παραθέτω πιο κάτω. Αυτό το αντίγραφο μπαίνει στην πρώτη σελίδα του τετραδίου και ο μαθητής το έχει ως πίνακα αναφοράς. Κάθε φορά που θα διορθώσει κάποια λέξη πρέπει να επιλέξει τρεις τρόπους από την τρίλιζα που να σχηματίζουν είτε κάθετη γραμμή, είτε οριζόντια, είτε διαγώνια γραμμή και με αυτούς τους τρεις τρόπους να ξαναγράψει σωστά τη λέξη που έχει κάνει λάθος. Αυτός είναι ένας τρόπος για να γίνει η διαδικασία πιο ευχάριστη. Ευχαριστούμε Στέλλα! Έχω ετοιμάσει μια αφίσα που δείχνει τα στάδια που ακολουθεί κάποιος στην εκμάθηση της ορθογραφίας καθώς και τον αντίστοιχο πίνακα που μπορούμε να κολλήσουμε στην πρώτη σελίδα του τετραδίου ως πίνακα αναφοράς για τους μαθητές. Κάνοντας κλικ στο σύνδεσμο εδώ μπορείτε να κατεβάσετε το πιο κάτω υλικό δωρεάν. |
ΣυγγραφέαςΠρώτο Κουδούνι Αρχείο
July 2024
Κατηγορίες |